top of page

FEJLESZTÉS ÉS GYÁRTÁS - 1. RÉSZ

Updated: Nov 24, 2021

A felhasznált alapanyagok mellett rengeteg tényező van még, amik meghatározzák, hogy az adott termékek tökéletesen alkalmasak lesznek-e arra a feladatra, amire szánták őket, vagy csak úgy néznek ki, de közben a funkciójukat ellátni már nem tudják. Egy termék „életében” a fejlesztés a legnehezebb szakasz, itt is van, miért…


Amikor úgy döntöttem, hogy egy új combat shirt fejlesztésébe kezdek -ezzel indult a Wombat Tactical-, azonnal számos akadályba ütköztem. Először is, tisztában kell lenned azzal, hogy mit is szeretnél. Tudnod kell, mit akarsz fejleszteni, újítani, kiegészíteni, a nulláról felépíteni és ezzel egyidejűleg meg kell határoznod a fejleszteni kívánt ruhadarab rendeltetését. Ezek után meg kell fogalmaznod az elképzeléseid. Néha le kell rajzolnod az ötleteid papírra, ahogy azt jómagam is tettem az első modellek esetében, bár mostanában már picivel könnyebben is elkészítem az első skicceket gépen, pár egyszerűbb darabot tekintve.


Rendben, megvannak az ötletek, most le kéne ezeket fordítani olyan nyelvre, amit a szabászaton értenek és használható is számukra. Itt jön képbe a szakember, aki mindent mérnöki pontossággal rajzol (kézzel) az elképzeléseid szerint. Ez lesz a varázslat alfája és omegája.


Tehát megvan szabásminta, hogyan tovább? Ismersz bármilyen céget Magyarországon, ahol értik az igényeid, megvarrják a termékeid, elvégzik a szükséges változtatásokat, alkalmazkodnak az új elvárásokhoz és mindezt egyben? Talán ez volt a kezdeti szakasz legnehezebb része. Szerencsére már nagyon korán kiderült, hogy a nagyobb cégek nem mindig jelentenek garanciát a jobb minőségre és megoldásokra, sőt, van, hogy a munkájuk több kárt okoz, mint amennyi eredményt hoz. Az is kiderült viszont, hogy a legjobb megoldások olykor egyetlen személytől is érkezhetnek, aki nagyon innovatív elképzelésekkel és könnyedén képes megoldani a felmerülő problémákat. Be kell ismernem, hogy rengeteg segítséget kaptam ajánlások formájában, így kerülhettem kapcsolatba kiváló szakemberekkel és egy megbízható, professzionális varrodával, így már bátran vághatok bele újabb fejlesztésekbe úgy, hogy nem kell küzködnünk a későbbi gyártás során.


Megvan a varroda is, szuper! Most elviszed nekik a szabásmintád és igyekszel elmagyarázni az elvárásokat az új modellel kapcsolatban, míg próbálod a képzeletbeli zsebeket, pántokat és egyéb megoldásokat megmutatni a szabásmintán. Természetesen meg tudják oldani, amit kérsz, hiszen ez a munkájuk, de minden egyes fejlesztés rengeteg kérdést és hibalehetőséget hordoz magában.


Szuper, az első mintadarab kész és most láthatod, hogy az ötleteid jók, avagy rosszak voltak-e. Néha -ha az ötlet akár jó is- annyi különböző tényezőtől függ a késztermék sikere, hogy be kell ismerned magadnak, hogy az ötleted egyáltalán nem annyira jó, mint amennyire rosszul néz ki gyakorlatban. Semmi gond, fel a fejjel, oldjuk meg a problémát!


Visszamész tehát a szabásminta készítéséért felelős szakemberhez pár nap tesztelés után. Ott elmagyarázod, mennyire hülye is voltál és milyen állati okos lettél, miután alaposabb betekintést nyertél dolgokba a késztermék tesztelése során. Ezek után a kijavított szabásminta készen áll arra, hogy alapjául szolgáljon a tökéletes modell elkészítésének, így mehetsz is a szabászatra újra és remélhetőleg a kalkulációk és módosítások jók lesznek. Persze, hogy jók lesznek, de azért első ránézésre már látod, hogy pár apró módosításra még azért szükség lesz…


Folytatás hamarosan!

bottom of page